Worteltaart met roomkaas en botercrême gemaakt

Linda Havinga

Linda Havinga – Tjioe

Mijn naam is Linda Havinga- Tjioe, samen met Shirley Tjioe, Sandra van Luxemburg- Steinlein en Marja Kerkhof-Nimis vormen wij de Ladygrillers.

Een paar jaar geleden op het WK in Gronau werd bij ons “iets” aangewakkerd. Tijdens een interview met een team werd er gemeld dat bbq-en echt een “mannen ding” is….. “mannen ding”…. echt niet! De twee jaren daarop hebben wij meegedaan aan het NK in Hoofddorp dat heeft ons de eerste plaats op de side dish, koken met bier, waar wij een bierbrood hadden gemaakt en de tweede plaats op het koken met rund opgeleverd. Je ziet nu op wedstrijden en thuis veel meer vrouwen achter de bbq. Ze doen absoluut niet onder voor de mannen en weten wat ze met een flink stuk vlees aan moeten.

Bakken is mijn hobby en passie en ik gebruik daarom de bbq vaak voor het bakken van toetjes en taarten. Ik gebruik daarvoor een keramische bbq van Saffire, deze komt het meeste in de buurt van een oven qua verwarming. Ik mocht voor de “Chefs choice” in Duitsland meekoken met de BBQGURU.nl en heb een Worteltaart met Roomkaas- botercrème gemaakt.

“Bbq-en een “mannen ding”…? Echt niet!

Benodigdheden

De cake

  • Handje rozijnen
  • 3 bananen
  • 220 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 225 gram zonnebloemolie
  • 3 eieren
  • 250 gram geraspte wortel
  • 360 gram tarwebloem
  • 2,50 theelepel bakpoeder
  • 0,50 theelepel zout
  • 2,50 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 0,50 theelepel kruidnagel
  • 75 gram walnoten

De Roomkaas- boter- crème

  • 450 gram poedersuiker
  • 150 gram boter op
  • kamertemperatuur
  • 185 gram koude roomkaas
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1,50 theelepel citroenrasp

De garnering

  • Kaneel
  • Geroosterde walnoten
  • Eventueel wortels gemaakt van fondant

Bereidingswijze van de cake

  • Stook de bbq op naar 180 graden en zet een d-plate onder het rooster.
  • Leg een bakvel in springvorm ( ongeveer 25 Ø), vet de spring- vorm in en bestuif de bakvorm in met bloem.
  • Wel de rozijnen in warm water
  • Prak de bananen jn en meng deze met de basterdsuiker, de zonnebloemolie en de eieren.
  • Roer de geraspte wortel erdoorheen.
  • Doe vervolgens de bloem, de bakpoeder, het zout, de kaneel, nootmuskaat en kruidnagel erbij en meng dit door elkaar.
  • Voeg dan de walnoten ( houd er een paar over voor de gar- nering) en rozijnen (uitgelekt) toe en mix nog een keer goed door.
  • Doe het beslag in de bakvorm en bak de cake in circa 1 tot 1,50 uur gaar (blijf controleren want het scheelt per bbq).
  • Laat de cake na baktijd goed a oelen op een taartrooster (zeker een paar uur).

De roomkaas- botercrème

  • Klop de poedersuiker met de boter luchtig in een mixer.
  • Blijf kloppen en voeg de roomkaas erbij tot deze volledig is opgenomen.
  • Neem de zijkanten van de kom af en toe af met een spatel en voeg de vanille en citroenrasp toe.
  • Klop het geheel ongeveer 5 minuten tot het mooi en luchtig is geworden, maar klop niet te lang anders wordt de crème te vloeibaar.

De Garnering en samenstelling

  • Je kan de taart verdelen in twee tot drie gelijke lagen en daartussen een laag roomkaas- botercrème en deze weer opstapelen maar ik heb dat niet gedaan.
  • Gebruik de rest van de crème om de bovenkant mee te decoreren.
  • Rooster de walnoten op een plaat en leg deze nadat ze afgekoeld zijn op de taart.

Linda Havinga-1