Runderhaas met bacon

Den-Noskos

Den Noskos

www.bbq-nl.com
www.bakeholics.nl
BBQ Team de Sea Side Smokers: www.seasidesmokers.nl
Het BBQ Genootschap is het barbecue forum dat ik samen met Frits run: www.bbqgenootschap.nl
En samen met Frits organiseer ik ook de BBQ Society Cook-Off een KCBS barbecue wedstrijd: www.bbqsociety.nl

Het laatste weekend van de maand betekent dat we onze resultaten van Steven & Me mogen laten zien. Steven & Me is de maandelijkse barbecue uitdaging van het BBQ Genootschap waar een lid een gerecht kiest uit één van de barbecueboeken van Steven Raichlen.

Deze maand was Boldeagle aan de beurt en hij koos de Runderhaas in Bacon met Whiskey-Paddenstoelensaus uit Planet BBQ.

Benodigdheden

  • 4 stukken runderhaas (3 cm dik 170-225 gram)
  • 4 plakken bacon (120-170 gram)
  • 8 laurierblaadjes
  • Extra:opbindtouw

Voor de saus

  • 340 gram cantharellen of een andere wilde paddenstoel (of champignons of Shii-takes)
  • 2 eetlepels boter
  • 1 sjalot in dunne ringen
  • 2 theelepels bloem
  • 1 kop runderbouillon (liefst zelfgemaakt)
  • 1/4 kop slagroom
  • 2 eetlepels schotse whisky
  • 2 theelepels dijonmosterd
  • 1/2 theelepel geraspte citroenschil
  • Zout en peper

Den-Noskos-2-1

Bereiding

  • Maak de saus (dit kan eventueel een paar uur van tevoren): Snijd de stelen van de paddenstoelen bij en veeg de hoedjes schoon met vochtige keukenpapier. Snijd de paddenstoelen in dunne plakjes. Smelt de boter op matig vuur en bak het sjalotje tot deze glazig maar niet bruin is.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak deze op hoog vuur mee tot ze zacht zijn en het vocht is verdampt. Roer de bloem er doorheen en bak dit al roerend 1 minuut tot de bloem de paddenstoelen bedekt. Voeg de bouillon en de slagroom toe en breng dit al roerend aan de kook en laat de saus 3-5 minuten af en toe roerende sudderen tot het iets is ingekookt
  • Voeg de whisky, mosterd en citroenschil erdoor en kook nog 2 minuten en voeg eventueel naar smaak peper en zout toe. Wikkel een plak bacon rond de zijkant van elke runderhaas en steek aan weerszijden 2 laurierblaadjes tussen de bacon en het rundvlees. Bind de bacon vast met het opbindtouw en bestrooi het vlees met peper en zout. Maak de BBQ klaar voor direct barbecue.n.
  • Leg het vlees boven de kolen en grill het vlees 4-6 minuten per kant tot het rood/ros. is. Grill ook de zijkanten zodat de bacon bruin wordt. Haal het vlees van de barbecue en laat even rusten onder aluminiumfolie, vijfminuutjes of zo.
  • Leg het vlees op borden, verwijder het touwen de laurierblaadjes. Schep de saus over het vlees en serveer. Ik heb iets minder bouillon gebruikt dan Steven voorstelt en wat meer slagroom, dat komt de rijkheid van de saus ten goede. Ook heb ik geen ossenhaas gebruikt maar rumpsteak. Waarom? Ik vind ossenhaas gewoon te duur, het is een super mager stuk vlees met relatief weinig smaak, dus heb ik voor biefstuk gekozen, ook niet gek veel smaak, maar een stuk gunstiger geprijsd. En in plaats van whiskey heb ik bourbon gebruikt want dat had ik staan. Maar al met al een leuk recept om eens te maken en de saus zal wel vaker op tafel komen denk ik.