Sinaasappel – Pecan rack of pork met cranberrycoulis

marcelMarcel van der Sluis

Ik ben Marcel van der Sluijs. Toen mijn vrouw en ik in 2006 onze eerste kerst vierden, werd er een traditie geboren. We gingen barbecueën (de buren verklaarden ons voor gek). Sindsdien passeerden er steeds meer low en slow gerechten de barbecue.

Macsbbqpit.com

Ik ben dit blog in eerste instantie begonnen om een archief te maken, van wat ik zoal met mijn barbecues heb gemaakt, echter gaande het bouwen, heb ik “de basis” hiervan steeds wat meer uitgebreid, dan ik aanvankelijk had gedacht. Dit alles wil ik niet alleen voor mijzelf houden en wil ik dit graag delen met anderen, om anderen te inspireren en te laten zien wat er zoal mogelijk is om op de barbecue te maken.

Gerechten

Alle gerechten die op dit blog staan, heb ik zelf bereid en gefotografeerd, anders verdienen zij geen plaatsje op dit blog .Ik heb de gerechten in vrijwel de meeste gevallen niet zelf verzon- nen, maar pas deze eventueel aan, naar eigen smaak, gevoel, of omdat ik bepaalde ingrediënten niet kan krijgen.“Barbecueën is meer dan alleen het speklapje, en het hamburgertje omdraaien” (hoewel dat op zijn tijd ook lekker kan zijn).

macsbbqpit

Inspiratie

Ik haal mijn inspiratie van internet, boeken, fora, andere websites en blogs. Als mij bekend is,waar een recept vandaan komt, dan vermeld ik onderaan het recept de bron. (ik hoef immers niet de eer van iemand anders te krijgen). Tevens ben ik zeer regelmatig op de diverse bbq fora te vinden (gewoon gezellig kletsen, elkaar inspireren, en ervaringen delen met elkaar) Inmiddels maak ik (mede dankzij dit blog) ook deel uit van het barbecue team South West BBQ Dreams, waarmee wij met een aantal KCBS wedstrijden per jaar de strijd aangaan, met andere bbq teams uit binnen en buitenland.
southwestbbqdreams.blogspot.nl

1e grote update

Na ruim 1 jaar op Blogger actief te zijn geweest, en een voor mij geweldig groot aantal van 25.000 bezoekjes te hebben gehad, vond ik het tijd om dit blog eens in een nieuw jasje te steken . Ik heb een eigen domeinnaam aangeschaft en ik ben gaan bouwen aan wat het tot de dag van vandaag is geworden. Een stukje frisser qua uiterlijk dan eerst en ik hoop zeker dat dit het lees- plezier ten goede komt.

Toekomst

Ook dit blog is nog lang niet klaar (en zal dan ook hopelijk nooit af zijn), en lijkt wel veel op de reguliere bbq blogs/ websites, maar ik hoop dat ik mij in de toekomst wat meer kan onderscheiden van de anderen.
Ik wens jullie heel veel plezier op mijn blog en hoop dat ik inspiratie voor jullie kan zijn.
Vind je het leuk, laat dan een berichtje achter. Tips, advies en commentaar zijn natuurlijk ook allemaal welkom.
Veel plezier op mijn blog en misschien tot ziens op de bbq wedstrijden/ treffens.

Groetjes
Mac
www.macsbbqpit.com
www.facebook.com/Macsbbqpit
twitter.com/Macsbbqpit

porkIngrediënten

  • 1 rack of pork (deze was 1,5 kg en kwam bij Beef & Steak vandaan)
  • 1/4 kopje sinaasappelsap
  • 1/4 kopje olijfolie
  • 1 kop panko (Japans broodkruim)
  • 1/2 kopje pecannoten ( fijngehakt)
  • 2 el rozemarijn ( fijngesneden)
  • 2 sinaasappels
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze

  • Snijd de rozemarijn en de pecannoten fijn, rasp de sinaasappels.
  • Doe deze ingrediënten samen met de panko in een schaal en meng deze goed door elkaar.
  • Smeer het Rack of Pork in met de sinaasappelsap en de olijfolie, doe hier wat versgemalen peper en zout op.
  • Leg nu een laag van het panko- mengsel op de bovenkant van het rack en druk dit goed aan.
  • Bereid de barbecue voor op een indirecte sessie en plaats het Rack in het midden van de barbecue.
  • Ik probeer de dometemperatuur van de barbecue zo rond de 110°C – 120°C te houden (Low & Slow dus) en haal het rack er pas weer vanaf, als het een kerntemperatuur van 65 °C heeft bereikt.
  • Daarna gaat het nog een minuutje of 10 in aluminiumfolie om te rusten, zodat alle sappen zich door het vlees kunnen herverdelen.
  • In de tijd dat het rack op de barbecue ligt hebben we even tijd, om de Cranberry Coulis te maken.
  • Na een paar uurtjes (4 á 5 uur) heeft het rack de gewenste kerntemperatuur van 65 °C bereikt en kan deze dus van de barbecue gehaald worden.
  • Om het geheel af te maken hebben we ook wat bietjes op de barbecue gelegd (echter hadden deze of meer tijd of een hogere temperatuur nodig gehad, om wat gaarder te worden) Maar goed, bietjes kan je ook rauw eten, en dus is dit geen enkel probleem.

Ingrediënten

1 zakje cranberry’s
1 sinaasappel (in stukjes gesneden)
1/2 kopje water (indien nodig kan je er later altijd meer bij doen)
1/2 kopje suiker

Bereidingswijze

  • Doe alle ingrediënten in een pan en breng dit met af en toe roeren aan de kook.
  • Zet het vuur nu iets lager en laat het zachtjes 10 min pruttelen.
  • Na zo’n 10 minuten zijn de cranberry’s zacht geworden en kunnen deze worden gepureerd. Haal eerst de stukjes sinaasappel uit de pan en pureer vervolgens de cranberry’s totdat er een mooi glad mengsel is verkregen.
  • De cranberry coulis is nu gereed, en kan zowel warm als koud worden gebruikt.

Bron: Melanieinthemiddle