Nucleaire Buffel Keutels – Van mild to pittig

hans-bouwmeester

Hans Bouwmeester

Als klein kereltje ging ik met mijn ouders eten bij een Indonesisch restaurant. Ik bestelde een gerecht dat behoorlijk pittig bleek te zijn. Ik genoot van de smaak en de ervaring, ondanks de tranen die over mijn wangen liepen. Mijn liefde voor heet eten was geboren.

Spaanse peper was een aantal jaar een vast onderdeel van mijn boodschappenlijstje, maar na een tijdje voldeed de pit van deze peper niet meer aan mijn behoefte. Ik was op zoek naar meer. Via internet ontdekte ik dat er ruim 3700 verschillende pepersoorten bestaan. Dit zijn deels wilde pepers, deels gecultiveerde. De laatste worden het meest gegeten zijn onderverdeeld in subgroepen, namelijk: Capsicum Annuum, Capsicum Baccatum, Capsicum Frutescens, Capsicum Pubescens en Capsicum Chinense. De bekendste Annuum is de Spaanse peper, ook wel Cayenne genoemd. Annuum pepers hebben van nature een wat vlakke smaak, terwijl de pepers uit de Chinense familie, waarvan de meest bekende de Madame Jeanette is, juist een erg fruitige smaak hebben. Tevens behoren de heetste pepers ter wereld tot deze Chinense groep.
madameIk wist verschillende zaden te bemachtigen en begon thuis met het kweken van een aantal peperplanten. De smaak en hitte van de, mij tot dan toe onbekende, pepers verraste me en ik werd nog enthousiaster. Ik ruilde zaden met andere ‘Chiliheads’ en kwam zo aan nog meer bijzondere soorten.
Sinds 2 jaar kweek ik mijn pepers in een kas op een stukje grond in de buurt. Mijn tuin is simpelweg te klein voor de 150 planten die ik ieder jaar grootbreng. Een gunstige bijkomstigheid is dat het de grootte van de pepers en de opbrengst per plant ten goede komt om in een kas te kweken.
De pepers die ik oogst gebruik ik voor verschillende doeleinden. Sommige voeg ik, zeer jngesneden, toe aan gerechten. Een Madam Jeanette door de bruine bonen is bijvoorbeeld heerlijk! Ook maak ik verschillende soorten sambal en chilisaus, waarvan ik hier twee recepten wil delen. En tot slot maak ik van een groot gedeelte van de oogst twee soorten chilipoeder; één met gerookte pepers en één niet gerookt maar extreem pittig. Aan mijn sleutelbos draag ik een potje met gerookt chilipoeder. Zo kan ik overal waar ik ben een beetje pit toevoegen aan het eten en geeft elke maaltijd mij een warm gevoel.

inca@chillipeper.nl
Facebook.com/incaberry
Twitter @IncaBerry

keutelsNiet zolang geleden heb ik al een keer Not So ABT’s gemaakt omdat ik geen jalapeño pepers kon vinden. Van de week was ik bij de Sligro en die hadden deze Mexicaanse pepers wel. Dus meteen een bakje in het winkelwagentje gegooid om echte ABT’s van te maken. ABT staat voor Atomic Buffalo Turd, vrij vertaald Nucleaire Buffel Keutels, het nucleaire komt van de jalapeño pepers die dit borrelhapje een lekkere kick geven.

Deze keer heb ik er voor gekozen om de pepers in de lengte doormidden te snijden en te vullen i.p.v. het topje eraf te ha- len en ze van bovenaf vol te stoppen. Voor de smaak maakt het niet uit.

Ingrediënten

  • 5 jalapeño pepers
  • 100 gram roomkaas
  • 10 plakken bacon
  • wat bacon, pulled pork o.i.d.
  • barbecue rub

Bereiding

  • Snijd het steeltje van de jalapeño’s en snijd ze in de lengte door.
  • Haal met een theelepeltje de zaadjes en zaadlijsten uit de pepers, hier zit de meeste hitte in. Je kunt dit met handschoenen doen omdat het vrij pijnlijk kan zijn als je na afloop in je ogen wrijft of je contactlenzen uitdoet.
  • Meng de roomkaas met het vlees en voeg naar smaak je favoriete barbecue rub toe. Vul de halve pepers met het roomkaas mengsel en wikkel er een plakje bacon omheen. Je kunt indien nodig de bacon nog vastzetten met een cocktailprikkertje.
  • Rook ongeveer 1,5 uur in de smoker op 225-250 F / 107-121 C of 3 kwartier indirect in je barbecue op rond de 350 F / 175 C met je favoriete rookhout, ik heb appelhout gebruikt. Als de bacon knapperig is zijn je ABT’s klaar. De hete eters hier vonden deze lekkerder dan de Not So ABT’s omdat ze wat pittiger zijn. Al met al een zeer smakelijk cocktailhapje.

“BBQ & Chilli; a perfect match!”