Jack Daniels Cured Bacon

The Smokey Bandits

Wie kent ze niet , het veelbesproken beruchte BBQ Team uit Apeldoorn. Drie gezellige BBQ fanaten met veel kennis, vakmanschap en liefhebberij voor het BBQ-en. Zo’n twee jaar geleden hebben ze elkaar weten te vinden via Het BBQ genootschap en sindsdien hebben Demy,Dikkie en Maurice hun krachten gebundeld om als team mee te doen aan diverse nationale & internationale Low en Slow BBQ wedstrijden. 2014 was een top jaar voor The Bandits. Ze deden mee aan diverse BBQ wedstrijden en hebben mooie prijzen weten te behalen, zoals de Grand Champion’s titel op de prestigieuze Tony Low en Slow BBQ Competition. Maar de kers op +de taart was toch wel het winnen van de titel…
The-Smokey-Banditswww.thesmokeybandits.nl

“Een bijzonder smaakvol ambachtelijk stuk vlees.”

cured-baconRecept van Demy Kiezebrink

Voor mijn recepten heb ik daarom gekozen voor vlees van hoogwaardige en eerlijke kwaliteit, namelijk vlees van het Livar kloostervarken. Dit is mooi, rijp en vet doorregen vlees van varkens die op een eerlijke manier in een natuurlijke leefomgeving hebben kunnen grazen en alleen gevoed worden met de beste granen. Kortom een bijzonder smaakvol ambachtelijk stuk vlees.

Een vrij simpel proces om een heerlijk delicaat stuk vlees te maken. Uitermate geschikt voor een lekkere snack bij de borrel, maar ook uitstekend als beleg voor op je boterham of pistoletje. Met de volle authentieke smaak van Jack Daniels whisky.

Bereidingstijd

inclusief het rijpen en drogen : 8 dagen.

Benodigdheden

  • Livar buikspek 2 kg
  • 3/4 cup bruine suiker
  • 4 theelepels gemalen zwarte peper • 36 gram colorozo zout
  • 20 gram grof gemalen zeezout
  • 1⁄4 theelepel chipotle peper
  • 1⁄4 theelepel mosterdpoeder
  • 3.5 eetlepel maple syrup
  • 1⁄2 cup Jack Daniels whisky

Bereidingswijze

  • Voeg bovenstaande ingrediënten samen en meng dit goed door elkaar.
  • Vervolgens doe je deze basis samen met het buikspek in een grote ziplock – of vacuümzak en sluit deze af.
  • Belangrijk is wel dat je wat lucht in de zak laat omdat het spek elke dag omgedraaid moet worden en het de bedoeling is dat de liggende kant dan in de mix van je ingrediënten ligt.
  • Vervolgens leg je het buikspek plat in de koeling en draai dit elke dag om gedurende zeven dagen lang.
  • Na zeven dagen haal je het buikspek uit de verpakking en spoel je hem licht af. Daarna leg je hem 24 uur te drogen in de koeling, het liefst op een rek of roostertje zodat deze rondom mooi indroogt.
  • Vervolgens ga je je BBQ of smoker klaarmaken en opstarten voor een indirecte sessie. Dat wil zeggen dat het vlees niet gegaard moet worden boven direct vuur, maar ernaast of met behulp van een vuurschaal tussen de kolen en je BBQ rooster.
  • Zorg dat je je BBQ of smoker op een temperatuur van 107 graden houdt en voeg als rookhout wat blokjes hickory en kersenhout toe.
  • Vervolgens leg je het buikspek op je smoker en laat je het garen tot een kern- temperatuur van 65 graden Celsius. Als je deze kerntemperatuur bereikt hebt is je buikspek getransformeerd tot Jack Daniels Cured bacon.