Great balls of fire

tom

Tom Raes

Southern Dutch BBQ is opgericht door Tom Raes. Uit passie voor goed eten is de zoektocht in 2007 gestart om meer te halen uit de BBQ dan de standaard Nederlandse BBQ gerechten. Tijdens deze zoektocht kwam hij in aanraking met het Amerikaanse Low & Slow BBQ. Al snel volgde de kennismaken met de KCBS. KCBS is de overkoepelende organisaties die toeziet op BBQ Low & Slow wedstrijden. Na veel geoefend te hebben in de achtertuin, besloot Tom om in 2012 een BBQ Blog www.southerndutchbbq.com te beginnen. Op deze website vind je alle informatie, tips, en recepten om Low & Slow BBQ ook zelf thuis aan te pakken.

Southern-Dutch-BBQIn 2013 ging Southern Dutch BBQ een nieuwe uitdaging aan, namelijk het deelnemen aan een KCBS wedstrijd. De eerste wedstrijd was de BBQ Society Cook O gehouden in Nootdorp. Dit idee was kort daarvoor tot stand gekomen en de voorbereiding en materiaal waren niet optimaal. Het (op dat moment nog gelegendheids-) team bestond uit Tom Raes, Dorine van Ge en en Martijn Jacobs. De hele nacht regende het door en door, de modder stond tot aan onze knieën en er was niets meer in de tent aanwezig dat niet doorweekt was. Maar wat een fantastische ervaring was het. Helemaal toen we de uitslag hoorden. Southern Dutch BBQ was op hun eerste wedstrijd bekroond tot Reserve Grand Champion! Vanaf dat moment was het voor de drie teamleden duidelijk: : Dit gaan we vaker doen.

Heerlijke pittige gehaktballetjes! Maak ze minder pittig door de pitjes uit de jalapeno te halen, of vervang de jalapeno in zijn geheel door groene paprika.

ballen

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 losgeklopt ei
  • 40 ml slagroom
  • 160 gram paneermeel
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 1/2 fijngesnipperde groene paprika
  • 3 fijngesnipperde jalapeno pepers
  • 1/2 tl versgemalen zout
  • 1/2 tl versgemalen peper
  • 1 tl chili poeder
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl maggi
  • 2 tl van jouw favoriete BBQ rub
  • 1 tl van jouw favoriete BBQ saus
  • Wat extra van je favoriete BBQ rub

Bereiding

  • Meng alle ingrediënten bij elkaar in een mengkom en meng het geheel goed door elkaar. Wanneer je een ijslepel hebt, doe deze dan in ijskoud water, schep deze door het gehakt en leg de ballen op een bakfolie. Heb je geen ijslepel, draai ze dan met de handen, zo groot als een bolletje ijs
  • Strooi vervolgens wat van je favoriete BBQ rub erover heen.

BBQ voorbereiden

  • Bereid de BBQ voor op 175C / 350F voor indirect gebruikt. Ik heb voor dit recept kersenhout gebruikt als rookhout.
  • Plaats de gehaktballen op de BBQ voor ongeveer 50 minuten. Haal ze na deze tijd ervan af en laat ze nog ca 10 minuten onder aluminiumfolie rusten. De gehaktballen zijn klaar.