Crunchy Top Lemon Cake

Den-Noskos

Den Noskos

www.bbq-nl.com
www.bakeholics.nl
BBQ Team de Sea Side Smokers: www.seasidesmokers.nl
Het BBQ Genootschap is het barbecue forum dat ik samen met Frits run: www.bbqgenootschap.nl
En samen met Frits organiseer ik ook de BBQ Society Cook-Off een KCBS barbecue wedstrijd: www.bbqsociety.nl

“Rookhout, houtskool en gebak gaan niet samen.”

Ik ben al een tijdje op zoek naar een goed citroencake recept en in mijn nieuwste aanwinst, de Baking Bible van Mary Berry, stond een recept voor Crunchy Top Lemon Cake dat het uitproberen waard leek.

Dat je ook kunt bakken in een barbecue zullen de meeste vaste bezoekers hier wel weten. In een Weber kogelbarbecue gaat dat prima via de indirecte methode. Maar in een Big Green Egg gaat dat nog een stuk beter omdat het ei bij indirect barbecueën zich meer gedraagt als een steenoven dan een barbecue.

Op de medium BGE had ik al het e.e.a. gebakken en dat ging prima, wel moet je bepaalde dingen in de gaten houden. Rookhout en gebak gaan niet echt samen bijvoorbeeld. Ook de houtskool die je gebruikt kan een rooksmaak afgeven, ook dat is niet lekker, dus moet je een neutrale houtskool gebruiken. Ook moet die droog zijn en is het het beste als je vuurtje al een tijdje lekker op temperatuur is. An- ders heb je kans dat er iets gaat liggen walmen met weer naar rook smakend gebak als eindresultaat.

Behalve dat ik nieuwsgierig was naar het recept was ik ook benieuwd of de Big Green Egg Large zich anders zou gedragen bij het bakken dan de medium. Ik heb mijn thermometer geijkt voordat ik het ei in elkaar zette, dus die geeft netjes de temperatuur aan in de deksel, maar het duurde toch ruim 20 minuten langer om de cake gaar te krijgen. Op zich geen probleem maar de volgende keer toch even een thermometer op het rooster plaatsen om te kijken of er een groot verschil zit tussen de temperaturen op het rooster en in de deksel, of dat misschien het recept niet helemaal in orde is.

Verder ging alles weer als op het kleinere eitje, verbaas me er nog steeds over hoe stabiel ze zijn.
En de cake, hoe was die? Ik kan wel zeggen één van de betere die ik tot nu toe heb geprobeerd. Goed zuur maar niet te zuur, mooie zachte structuur en kruimel en het suikerlaagje bovenop geeft een aangenaam krokant gevoel tijdens het eten. Zeker één die ik vaker ga maken!

Ik heb een taartring gebruikt omdat ik geen 18cm springvorm heb. En wil je niet in de barbecue bakken dan kun je deze cake natuurlijk ook prima in de oven zetten.

Benodigdheden

  • 100 gram zachte roomboter
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 2 grote eieren, losgeklopt
  • rasp van 1 citroen

Voor de topping

  • sap van 1 citroen
  • 100 gram kristalsuiker

Bereiding

  • Maak je barbecue klaar voor indirect grillen op 180°C.
  • Vet een taart-, of springvorm van
    18cm met boter in en doe een bakpapiertje op de bodem tegen het plakken.
  • Doe alle ingrediënten voor de cake in een grote kom en meng in zo’n 2 minuten met de mixer tot een glad beslag. Giet het beslag in de vorm en strijk eventueel glad.
  • Zet de vorm in de barbecue, weg van het vuur en bak je cake gaar. Dit duurt zo’n 35-40 minuten. De cake zal loskomen van de rand en een satéprikker die je in het midden prikt komt er schoon weer uit.
  • Meng terwijl de cake staat te bakken het citroensap en de suiker voor de topping.
  • Haal de cake, als hij gaar is, van de barbecue en plaats deze op een taartrooster. Giet terwijl de cake nog heet is de topping over de bovenkant en spreid deze uit.
  • Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en verwijder het bakpapiertje.

Den-Noskos-3-3