Great Balls of Fire

Andrea Snijder

Andrea Snijder

“Sinds een paar jaar heb ik een Dutch Oven. Mijn “verslaving” is begonnen toen iemand een keer een presentatie gaf en liet zien wat je er allemaal mee kon maken.”

Ingrediënten

Voor 8 personen

Voor de gehaktballen

  • 1,2 kilo rundergehakt
  • 2 rode uien gesnipperd
  • 1 theelepel mosterd (fijne)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • Snufje gemalen komijnzaad (djinten)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 2 handjes broodkruim
  • 2 eieren

Als vulling

  • Geraspte mozzarella kaas of gevulde peppadews

Voor de saus

  • 1 grote witte ui gesnipperd
  • 2 rode of gele paprika`s in grove stukken
  • 10 tenen knoflook gehakt
  • 1 chipotle peper
  • 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 6 eetlepels Worscestershire saus
  • 6 volle eetlepels ketchup
  • 6 eetlepels appel ciderazijn
  • 6 eetlepels donker bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels mosterd (fijne)
  • 400 ml hete sterke koffie
  • Olie om in te bakken (geen olijfolie)

Bereiding

  • Zorg dat het vuur brandt en hang de Dutch Oven erboven Bak in de DO de rode uien in 10 minuten zacht en gaar. Niet te donker laten worden! Schep ze uit de DO en laat ze afkoelen.
  • Mix in een schaal alle ingrediënten voor de gehaktballen en kneed goed door. Verdeel het mengsel in acht gelijke delen en draai er ballen van. Maak met je duim een kuil in de gehaktbal en doe daar de vulling in. Vouw het gehakt goed dicht.
  • Braad de gehaktballen aan in de DO. totdat ze rondom bruin zijn. Haal ze dan uit de DO.
  • De chipotle laat je wellen in de koffie.
  • Voor de saus fruiten we in de DO de uien, paprika, knoflook tot dat ze zacht zijn in ongeveer 15 minuten
  • Haal de chipotle uit de koffie en snij hem in kleine dunne reepjes
  • Voeg toe aan de groentes in de DO en voeg de rest van de ingrediënten toe.
  • Hang de DO wat lager in het vuur voor een minuut of 10 en laat de saus goed koken. Haal de DO weer wat verder uit het vuur en leg de gehaktballen in de saus.
  • Laat dit rustig pruttelen, zonder deksel. De saus zal dikker en stroperig worden. Laat pruttelen totdat de saus de gewenste dikte heeft en de gehaktballen gaar zijn.

DutchOvenImage2