Staartstuk Caprese

Staartstuk-Caprese-Gertjan-Kiers

Gertjan Kiers

Slager in hart en nieren. Gastdocent cas spijkers academie en Rocva. Docent vleescursus. Columnist Vlees-magazine. Blogger en demoslager
www.demoslager.nl

“Een mooi staartstuk is aan één zijde altijd voorzien van een laagje vet”

Staartstuk-CapreseWil je staartstuk op een verrassende manier bereiden? Vul hem dan eens met salade caprese. Het is origineel, lekker en de caprese zal de smaak van het vlees niet overheersen maar op een aangename manier aanvullen.

  • Een mooi staartstuk is aan één zijde altijd voorzien van een laagje vet. Het is, net als biefstuk, afkomstig van de platte bil van het rund. Verwijder het vet nooit voor de bereiding, want het maakt het vlees extra smaakvol.
  • Mocht je niet van vet houden, snijd het er dan af nadat je het hebt gegaard. Voor een malser resultaat snijd je vlees altijd op de draad. staartstuk bevat echter tegenstrijdige draden, maar eenmaal gegaard is dit minder van belang.
  • Gaar staartstuk daarom altijd in zijn geheel, bijvoorbeeld als rosbief, en snijd het pas daarna aan.
  • Maak je het op de barbecue klaar, leg dan altijd eerst de vleeskant op het rooster. Door de warmte smelt het vet dan over het vlees heen en wordt het (nog) lekkerder. Leg je het vlees op het vet op het rooster dan druipt dit bovendien op de kolen wat vlammen, dus verbrand vlees veroorzaakt.

Benodigdheden voor de Caprese

  • 1 bol mozzarella a 125 gr
  • 3 cherry tomaten
  • 3 blaadjes basilicum
  • 1 teentje kno ook
  • 2 el olijfolie, eerste persing

Bereiding

  • Snijd de mozzarella in stukjes en de cherry tomaten in kwarten.
  • Scheur het basilicum, pel de kno ook en hak fijn. Meng de ingrediënten en breng op smaak met zout en peper. snijd het vet van het staartstuk in.
  • Snijd een diepe inkeping in het midden van het staartstuk. Vul de staartstuk met de caprese.
  • Houd een kerntemperatuur aan van ongeveer 48 graden.