Procureur, pulled pork

Julius-Jaspers

Julius Jaspers

Eten en drinken zijn mijn passies, daar kan ik kort over zijn. Dat verklaart de eerdere uitgaven van 7 smart cooking-boeken, allemaal met recepten die, mits goed voorbereid, in 5 minuten te maken zijn.

Deze keer doen we het iets anders. Ik wil namelijk tijdens het koken meer gezelligheid, kameraderie, beleving, geur, rook. We gaan barbecueën! Natuurlijk met een goede voorbereiding (de mise en place), maar de bekende 5 minuten worden vervangen door rustig met je gasten rond een vuurtje kijken hoe je van niets iets maakt.

“Kameraderie,
beleving, geur,
passie, rook,
gezelligheid:
barbecueën!”

pulled-porkBenodigdheden (voor 6 personen of meer)

  • 2 kilo procureur
  • barbecue rub
  • Coca Cola barbecuesaus

Bereiding

  • Wrijf de rub goed in de procureur en laat een hele nacht intrek- ken.
  • Een aparte regel voor de barbecue, zorg dat die beslist rond de 100oc is gestookt, indirect, en let er ook gedurende het garen op dat dat zo blijft.
  • Leg de procureur op het rooster met de vette kant naar boven en zet een bakje vocht (water of bier) onder het rooster. sluit de barbecue.
  • Breng in 8 tot 12 uur uur naar 82oC kerntemperatuur.
  • Laat de gare procureur 30 minuten a oelen en trek het vlees met je vingers uit elkaar. Hoe voorzichtiger en langzamer je dit doet hoe mooier het eindresultaat.
  • Maak de pulled pork aan met de Coca Cola barbecuesaus.

Ingrediënten voor de bbq rub

Essentieel bij het maken van een goede rub is een grammenweegschaal, de serieuze kok weet dit.

  • 65 gram suiker
  • 62 gram zeezout
  • 10 gram cayennepeper
  • 15 gram paprikapoeder
  • 1,5 gram kno ookpoeder • 0,8 gram zwarte peper
  • 1⁄2 gram koffie, gemalen

Bereiding

Goed mengen en het liefst even door een vijzel, molen of keuken- machine zodat alle korreltjes hetzelfde zijn.

Ingrediënten voor de Coca Cola barbecuesaus

  • 120 ml Coca Cola, the real thing
  • 145 gram Heinz ketchup, of zelfgemaakte • 30 ml sushi azijn
  • 15 gram bruine basterdsuiker
  • 10 gram sriracha chilisaus
  • 2 gram Nescafé
  • zout en peper

Bereiding

Breng alle ingrediënten tegen de kook aan en laat 30 minuutjes zachtjes pruttelen.