Gegrilde Scheermessen – Met warme baconvinaigrette

Jord-Althuizen

Jord Althuizen

Kookgek, lekkerbek en carnivoor pur sang, een grotere liefhebber van goed bereid vlees is niet voor te stellen.

Smokey Goodness

smokey_goodnessBBQ CATERiNG: providing the ultimate BBQ experience.
smokey goodness BBQ is een evenement- en partycateraar gespecialiseerd in authentieke barbecue en koken op open vuur. Wij staan voor ambachtelijk bereide producten die de tijd hebben gehad om de beste smaken naar voren te brengen. Bedrijfsfeest, trouwfeest of culinair evenement, onze smaakvolle gerechten, bijzondere BBQ’s en smokers zijn gegarandeerde partystarters. geboren vanuit onze waardering voor lekker eten en de magie van vuur zijn wij, Derk en Jord, in 2010 smokey goodness begonnen en is ons jongensavontuur gestart.

www.smokeygoodness.nl
facebook.com/smokeygoodness
twitter.com/smokeygoodness

Je hebt de schelpen vast wel eens langs de kustlijn gevonden. Maar ja, waar het om gaat is dan al lang verdwenen in de buik van een zeemeeuw of andere strandbewoner. Beter is het om te ‘jutten’ bij de visboer, dan heb je zeker weten prijs. laat je niet afschrikken door hun uiterlijk, net als alle andere schelpdieren zijn scheermessen heerlijk, zeker met een chardonnay er naast.

Benodigdheden (4 personen)

scheermessen

  • 1 kg scheermessen
  • 1 citroenen
  • 1/2 bos peterselie

Baconvinaigrette

  • 0,2 l Olijfolie
  • 4 eetlepels Aceto Balsamico
  • Zeezout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 citroen
  • 1/2 bos peterselie
  • 100 gram dunne baconplakken

Bereiding

  • Begin met het aansteken van de grill zodat deze goed voorverwarmd. Ondertussen kan je de baconvinagrette maken en de scheermessen schoon spoelen.
  • Baconvinaigrette: Snipper de sjalotten jn, hak een halve bos peterselie jn en voeg dit samen met de olijfolie, Aceto Balsamico en het sap van 1 uitgeperste citroen. De bacon grill je eerst krokant en voeg je pas op het laatste toe zodat deze zijn krokante bite behoudt. De vinaigrette pas op smaak brengen met peper en zout na het toevoegen van de bacon anders heb je kans dat deze te zout wordt.
  • Spoel de scheermessen schoon onder stromend water om achtergebleven zand te verwijderen. Laat ze vervolgens goed uitlekken op een theedoek.
  • De overige citroen in partjes snijden en de peterselie grof hakken. Zet de citroen en peterselie op zij om later te gebruiken als garnering.
  • Breng de vinaigrette in een pannetje op de grill op temperatuur, let op dat het niet warmer wordt dan lauwwarm om te voorkomen dat de sjalot- ten en peterselie gaan koken en zacht worden.
  • Grill de bacon, snipper deze fijn en voeg aan de vinaigrette toe.
  • Leg de scheermessen op de grill. Bak ze heet en kort totdat ze net hun ‘glazigheid’ hebben verloren in 2 a 3 minuten. Te lang en ze worden taai.
  • Leg de scheermessen op een schaal, lepel de lauwwarme vinaigrette er over en garneer met citroenpartjes en grof gehakte peterselie.

– enjoy! –