Gegrilde sardines – ‘Porto Style’

Jord-Althuizen

Jord Althuizen

Kookgek, lekkerbek en carnivoor pur sang, een grotere liefhebber van goed bereid vlees is niet voor te stellen.

Een Bourgondiër in hart en nieren

Mijn eerste baantjes had ik al in de horeca. Tijdens mijn studie aan de Hotelschool liep ik stage in Florida. Als keukenassistent in het grootste restaurant van Walt Disney World maakte ik voor het eerst kennis met koken op echt vuur. De vlammen, de hitte maar vooral de geur; ik was verkocht. In Florida ontmoette ik de liefde van mijn leven en kreeg er een ‘All-American’ schoonfamilie bij, die de kunst van het smoken en grillen als geen ander verstaat.

In 2010 ben ik samen met Derk smokey goodness naast mijn huidige baan begonnen om mijn culinaire kennis en enthousiasme te delen en Nederland te laten proeven van de authentieke barbecue. Het succes van smokey goodness smaakte naar meer en zo heb ik in 2012 de overstap gemaakt naar zelfstandig ondernemer. Binnen een jaar groeide smokey goodness uit tot een bedrijf dat de ultieme bbq ervaring biedt op grote evenementen en festivals. Met mijn tweede opgerichte bedrijf crave concepts & communicatins deel ik mijn kennis, ervaring en bevlogenheid voor de horeca met andere bedrijven.

Wie weleens over de kades in de haven van porto heeft gelopen herkent de karakteristieke geur van gegrilde sardines als geen ander. Ieder restaurant heeft wel een kleine grill naast het terras staan waar de kraakverse vis na bestelling a la minute wordt gegrild. Dit eenvoudige, maar o zo lekkere, recept neemt je mee naar de keuken van Zuid-Europa.

sardines

Benodigdheden

 • 1 kg verse sardines
 • 1 citroen
 • 1/2 bos peterselie
 • Versgemalen zwarte peper
 • 200 gram grof zeezout
 • Scheut olijfolie

Bereidingswijze

 • Steek je bbq of grill alvast aan en maak hem gereed voor de directe grillmethode (plaats de brandende kolen zo dat de vis direct boven het vuur komt te liggen).
 • Snij de buik van de sardines open en verwijder de ingewanden. Als je dit liever niet zelf doet vraag het dan aan de visboer om voor je te doen. spoel de sardines goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken op een theedoek.
 • Doe de sardines in een grote kom en besprenkel royaal met het grove zeezout. Doordat de sardines nog een beetje vochtig zijn blijft dit goed plakken. Maak je niet gerust dat het te zout wordt, veel van het zout valt strakjes in de grill of bbq
 • Zorg ervoor dat de grill goed heet is, je hand kan je niet langer dan 2 seconden boven het rooster houden. Leg de sardines op de grill en bak deze circa 2 a 3 minuten per zijde totdat de vis gaar is. Een tip is om de vis met rust te laten tot- dat deze omgedraaid kan worden. ga je frunniken en draaien dan is de kans groter dat hij uit elkaar valt.
 • Plaats de gegrilde sardines op een serveerschaal,besprenkel met scheutje goede olijfolie en breng op smaak met vers- gemalen zwarte peper. garneer de sardines met schijfjes citroen en wat grofgeplukte peterselie.

“May the smoke be with you!” – Jord althuizen