Cote de Boeuf

peter

Peter Bootsma

volg mijn team op facebook.com/letzq

Van mooi weer griller naar BBQer,
Op een zonnige dag in 2011 vroeg ik aan mijn vrouw of ze zin had om in de avond te gaan bbqen het ant woord wat ik kreeg was eigenlijk een beetje teleurstellend maar achteraf gezien wel terecht…. “Nee, wat jij klaar maakt vind ik eigenlijk niet lekker.” Zoals de doorsnee Nederlander ging ik eigenlijk altijd voor gemak, standaard vleessoorten van de slager of de supermarkt, een dikke, vette gas BBQ en de bekende sausjes en stokbrood. Na bovenstaande opmerking van mijn geliefde vrouw moest ik een paar keer goed slikken en ben ik op zoek gegaan naar wat leuke BBQ recepten op internet. Ik kwam terecht op een heel interessant forum namelijk het BBQ forum, hier zitten mensen die recepten delen en vaak in woord en geschrift alles uitgebreid laten zien. deze website is te vinden via de link www.bbqforum.nl

Na eens wat aandachtig te hebben gelezen kwam ik erachter dat men alles deed met een BBQ waar een deksel opzit ( dacht dat deze deksel er was om de BBQ te sluiten als het ging regenen) en men haalde echt mooie gerechten van de BBQ, Dus heb de stoute schoenen aangetrokken en een heuse Weber BBQ aangekocht bij het plaatselijke tuincentrum. Eerst ben ik eens wat hamburgers en tomaatjes gaan BBQen en wel op de indirecte/directe manier en later ben ik over gestapt op het maken van een Beercan chicken en spareribs. Op het forum werd duidelijk dat men geen voorgegaarde spareribs gebruikt maar verse die je ook nog eens moest ontvliezen en daarna een uurtje of vier vijf moest bereiden…… Het resultaat was geweldig en vrouw en kinderen werden enthousiast 🙂 een nieuwe hobby was geboren!

Tip: Gaar wat uien of zilveruien in de bbq, voeg daarna wat roomboter, balsamici, zout, peper en wat bruine suiker toe en laat dat even lekker intrekken. serveren bij het vlees is een ware traktatie!

Cote-de-boeufVia het forum heb ik wat vrienden leren kennen en samen met deze mannen heb ik in het voorjaar van 2012 aan een workshop meegedaan die door heuse Amerikanen werden gegeven, we leerden hoe wij moesten omgaan met grote stukken vlees en hoe de wedstrijd gerechten KCBS style klaar gemaakt moesten worden. Na afloop van de cursus kwam de mededeling dat ook wij mochten meedoen aan de wedstrijd en een paar van onze gerechten kwamen zowaar in de top tien! Het virus sloeg aan en ik werd steeds enthousiaster, kocht een heuse keramische BBQ en ging mij steeds verder verdiepen in het echte BBQen, wat resulteerde in een heus wedstrijdteam en hebben wij aan wedstrijden in Europa en zelfs Marokko meegedaan. Op dit moment ben ik met mijn vrouw en zoon aan ons eigen team begonnen : Het LetzQ team. Ook met dit team gaan we weer deelnemen aan diverse wedstrijden. Met het recept wat ik met jullie wil delen heb ik de derde plaats behaald op de Europeese kampioenschappen in België; cote de Boeuf.

  • Voor dit recept heb je een directe en een indirecte indeling van de BBQ nodig. persoonlijk vind ik het prettig om eerst indirect te garen tot een kerntemperatuur van 45 graden, een kerntemperatuurmeter is daarbij een super handig middel.
  • Vraag aan je slager een mooi stuk cote de Boeuf, deze zijn ook tegenwoordig bij steeds meer online slagers te koop.
  • Maak een rub of wat mijn voorkeur heeft simpel zout en peper is voldoende!
  • Voordat je gaat bereiden laat het vlees rustig op kamertemperatuur komen dit is beter voor de smaak en de malsheid!
  • Richt je BBQ in op een indrecte manier, dus zorg dat het vlees niet boven de kolen kan liggen.
  • Stel de dome temperatuur in op ongeveer 130 graden en laat het vlees garen tot een kern van 45 graden, haal hierna het vlees van de BBQ.
  • Stook het vuur hoog op en geef het vlees een mooie grill ruit, let op dat je de kerntemperatuur niet hoger laat oplopen dan een graad of 52.
  • Laat hierna het vlees ongeveer 10 minuten rusten op een plank en dek losjes af met wat aluminium folie.
  • Traceer het vlees en serveer er wat aardappels en groente bij, uiteraard van de BBQ 🙂